Øvelseskjøring

Statens Vegvesen anbefaler at man øvelseskjører mye. Mengdetrening gjør deg til en bedre sjåfør, og vil gjøre det lettere for deg å bestå oppkjøringen. I tillegg er det viktig for at du skal bli en sikker trafikant som unngår ulykker.

Før du kan øvelseskjøre

Før du kan ta kjøretimer eller øvelseskjøre, må du ha trafikalt grunnkurs. Dette gir deg retten til å øvelseskjøre. Du må være 15 år før du kan ta kurset, men dersom du tar kurset i 10. klasse på skolen gjelder ikke aldersgrensen.

Du må finne en ledsager som kan være med deg, og veilede deg. Ledsageren skal sitte i passasjersetet og er lovlig sett den som kjører bilen. Ledsageren må ha fylt 25år, og vedkommende må ha hatt førerkort sammenhengende i 5 år for å ha lov til å ha ansvar for lærekjøringen din.

Hva må du ha med når du øvelseskjører?

  • Bevis for fullført trafikalt grunnkurs, eller førerkort i annen klasse hvis du har
  • Legitimasjon med bilde

KRAV TIL ØVELSESKJØRER

  • Alder: Minst 16 år
  • Kunnskap: Trafikalt grunnkurs
  • Med seg under øvelseskjøring: Legitimasjon og bevis på gjennomført trafikalt grunnkurs

KRAV TIL LEDSAGER

  • Alder: Minst 25 år
  • Førerkort: Klasse B sammenhengende 5 siste år

KRAV TIL BILEN

  • Må ha rød L bak
  • Må ha ekstra speil til ledsageren
  • Må være klasse B, altså ha tillatt totalvekt under 3500 kg

Hvor kan du øvelseskjøre

Hvor du øvelseskjører må velges etter hvor langt du er kommet i opplæringen. Det er anbefalt at man begynner forsiktig på steder hvor man behersker situasjonen. Unngå øving i tett trafikk og høy fart før du er god nok til å følge trafikkrytmen.

Øvelseskjøre privat eller på trafikkskole?

Det kan være lurt å starte opplæringen med timer hos en trafikkskole. Du lærer raskere, og det blir tidlig trygt å øvelseskjøre privat. Du som øvelseskjører, trafikklæreren og den du øvelseskjører med privat, bør samarbeide tett gjennom hele opplæringen. Slik kan den grunnleggende opplæringen skje mest mulig effektivt og sikkert, og gi et godt utgangspunkt for videre opplæring.

For at du skal få øvd nok, vil mesteparten av øvelseskjøringen måtte skje privat. Tar du førerkortet for første gang, bør du bruke minst to år på opplæringen før du går opp til førerprøven.

Øvelseskjøring må ikke være til fare eller unødig ulempe for annen trafikk.

Over 25 år

Er du over 25 år, er du fritatt fra deler av trafikalt grunnkurs. Dette innebærer at du kan øvelseskjøre uten å ha kurset. Legitimasjon med bilde som forteller du er over 25 år må tas med under kjøring.

 

Kilde Statens Vegvesen